Èxit de participació en la marató cultural per l’escola en valencià de Castelló per la Llengua

Dissabte 31 de maig el Passeig Ribalta de Castelló de la Plana es va convertir en l’epicentre de la lluita per l’escola pública, de qualitat i en valencià amb una “marató cultural” de més de 7 hores que va congregar unes 3.000 persones al llarg de tota la vesprada i la nit. La iniciativa de Castelló per la Llengua volia posar sobre la taula l’ampli suport dels creadors culturals i l’associacionisme de les nostres comarques a l’ensenyament en valencià i alhora fer gaudir grans i menuts amb desenes d’activitats per a tot tipus de públics.
La resposta dels assistents, amb ganes de reivindicar i de passar-se-la bé a parts iguals, va ser immillorable. A les 16:30h, el grup Animatic de Produccions Scura va irrompre al parc i va sorprendre les encara poques persones que corríem per allà mentre ens conduïen cap a l’escenari d’activitats infantils. I a les 17h, quan Trobadorets començava la seua actuació, la cosa ja anava de bo: moltes mares i pares, xiquets i xiquetes van cantar i ballar amb entusiasme al seu ritme. Des d’aquell moment ja no va parar d’arribar gent, i les activitats de l’escenari infantil, situat a l’espai del Monòlit als Liberals, van ser un èxit d’assistència i participació del primer a l’últim: tant els contes i les cançons de Contaclown, Valentí Pinyot i Tània Muñoz, com la música dels Samarucs i l’actuació final d’Animatics, ara ja amb molts infants presents que van seguir embadalits la barreja de música, estructures estrambòtiques, vestits acolorits i bon humor del grup.
No eren, però, les úniques activitats en marxa en aquest espai: simultàniament, els tallers de globoflèxia i maquillatge facial de l’Esplai Pentecosta acumulaven llargues cues fins a les 20h de la vesprada; el taller de pilota valenciana d’Aur Art no podia acollir tots els que s’acostaven a jugar-hi i les birles de la Federació de Jocs Esportius Tradicionals anaven acollint tirades una darrere l’altra. I encara cal sumar, en el mateix espai del Monòlit, els tallers de cultura popular: al taller de cant d’estil de l’Associació Cant d’Estil de Castelló el van seguir el de dimonis amb Botafocs, el de muixeranga amb la Conlloga-Muixeranga de Castelló, i finalment el de danses amb l’Agrupació Folklòrica Millars.
En paral·lel, a les 18:30h començaven les actuacions a l’escenari del Templet: els acústics de Malnom, Tanstupids i Malagana i la performance de poesia i música electrònica de Lluís Roda i el Gat Negre van congregar (sobretot) el públic sense fills a càrrec. La foto d’aquesta vesprada tan intensa es completa amb la fira d’entitats, que va aplegar més de 15 paradetes de col·lectius i editorials que se sumaven, d’aquesta manera, a la reivindicació mentre es donaven a conéixer entre els assistents; i amb el photo-call de la diada, que animava els assistents a traure-li la llengua a José Ignacio Wert i Maria José Català, els principals responsables polítics de l’ofensiva privatitzadora i contra l’ensenyament en valencià.
A poc a poc, molts pares i mares, xiquetes i xiquets anaven desfilant cap a casa per a descansar després de la llarga jornada d’activitat ininterrompuda, i els molts que quedàvem i la nova gent que s’hi incorporava enfrontàvem la recta final de l’acte. A les 21h es començaven a servir entrepans i es donava inici al sopar-tertúlia, que ens convidava a reflexionar sobre “el valencià a l’escola de Castelló” de la mà de Vicent Pitarch, que va parlar-nos dels inicis de la cooperativa El Rotgle, la primera escola bressol en valencià de les nostres comarques; Maite Ibáñez, que representava la transició entre La Bolangera (hereva d’El Rotgle) i La Lluna, projecte encara en marxa i del qual ens va parlar Anna Ferreres; i finalment Suso Monforte, portaveu de l’AMPA del CEIP Herrero, que ens va convidar a participar de les mobilitzacions en marxa contra la supressió d’unitats a la pública i perquè la Conselleria d’Educació respecte la decisió unànime del seu consell escolar de mantenir la línia en valencià. La tertúlia acoloria de tons reivindicatius l’acte, com també ho havien fet els quatre parlaments que es van anar succeint durant la vesprada i la nit: el de les AMPA de les escoles afectades per les supressions (CEIP  Armelles, Bisbe Climent, Blasco Ibáñez, Herrero i Mestre Canós), el d’Escola Valenciana, el de la Plataforma per l’Ensenyament Públic i finalment el de Castelló per la Llengua.
L’acte es va cloure amb més música, a partir de les 22h, amb les actuacions del cantautor Tomàs de los Santos, l’acústic de Talps i la música festiva d’Indezents. Un final energètic perfecte per a activar-nos, perquè açò no ha fet més que començar: les mobilitzacions de les AMPA continuen, ens esperen Benlloch i la Festa per la Llengua el diumenge 8 de juny… Haurem d’eixir moltes més vegades al carrer, és clar, però l’objectiu bé que paga la pena: per l’escola pública, la de tots, per una escola plurilingüe, inclusiva i de qualitat que garantisca l’aprenentatge del valencià i que no el relegue, com alguns sembla que s’entesten a fer, a una posició marginal. Us convidem a prendre-hi part!
Properes activitats
  • No hi ha novetats

Cicle de conferències Conferència Congrés Fira Jornada científica Activitats (322)
General (324)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Categories