Vicent Pitarch inaugurarà els Vermuts Literaris de l’IEC i Castelló per la Llengua aquest dissabte a les 12h al pati de la Casa de Cultura

L’acte comptarà amb la presència d’Albert Sánchez-Pantoja, coautor de El combat per la premsa. Al vent i Nosaltres els valencians i activista cultural destacat de la ciutat de Castelló

Aquest dissabte a les 12h, al pati de la Casa de Cultura de Castelló, s’estrena el cicle de vermuts amb la intervenció de Vicent Pitarch. La tertúlia girarà entorn les obres L’Eix Castellonenc de la Cultura Contemporània i El combat per la premsa. Al vent i Nosaltres els valencians, que repassen la història i els protagonistes del valencianisme polític a la nostra ciutat, des dels anys de la República fins als 80.

Totes dues obres ens mostren la inevitable relació entre el món acadèmic i la militància política, així com l’innegable protagonisme de la Societat Castellonenca de Cultura i les Normes del 32, i el paper fonamental de personalitats com Enric Soler i Godes, Gaetà Huguet, Bernat Artola, Albert Sánchez-Pantoja o el mateix Vicent Pitarch.

La primera obra repassa el precedents i les personalitats que van donar lloc a la fita de la normalització lingüística al País Valencià: l’acord de les Normes de Castelló. Ens mostra, també, les temptatives en l’àmbit acadèmic per a la instauració del català a l’ensenyament així com la creació d’una associació estudiantil amb aspiracions nacionalistes i divulgadores de la cultura i llengua pròpies. Totes aquestes iniciatives culturals tingueren com a plataforma de projecció l’Institut Ribalta. Per últim, L’Eix Castellonenc de la Cultura Contemporània ens ofereix una anàlisi sociolingüística que té com a punt d’inflexió la implantació de la Llei d’ús i ensenyament del valencià.

Aquestes temptatives en l’àmbit cultural i acadèmic són completades per l’aspiració d’assolir la normalitat en l’ús social de la llengua, amb la creació de mitjans de comunicació en valencià. El combat per la premsa. Al Vent i Nosaltres els valencians narra aquestes experiències en ple franquisme. Albert Sánchez-Pantoja, coautor del llibre, va fundar, amb Frederic Rivas la revista Al Vent el 1964. La publicació va arribar a tindre un miler llarg de subscriptors i va ser clausurada pel Govern Civil l’any 1969. Pocs mesos després feia la seua aparició a l’antena de Radio Popular de la Plana el programa Nosaltres els valencians, que va sorgir com a producte d’un curset de català, a Vila-real, a càrrec de V. Pitarch, que també va dirigir el programa. Aquesta experiència radiofònica va durar 11 anys.

L’acte també comptarà amb la presència d’Albert Sánchez-Pantoja, un dels activistes polítics i agitadors culturals més importants de Castelló. Va ser membre fundador del Grup Castellonenc d’Estudis, impulsor i redactor de la revista Al vent, impulsor d’Unió Democràtica del País Valencià i militant d’Esquerra Independent de Castelló. Nascut a Barcelona, fill de manxecs i enginyer agrònom, Sáncez-Pantoja s’ha distingit per la seua trajectòria cívica, democràtica i de compromís amb la llengua i cultura valencianes. És per això, que aquest ha sigut guardonat amb el Premi Vicent Ventura d’enguany.

Properes activitats
  • No hi ha novetats

Cicle de conferències Conferència Congrés Fira Jornada científica Activitats (322)
General (324)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Categories