El Correllengua arriba a Castelló aquest divendres 27 de setembre

L’entitat Acció Cultural del País Valencià, com cada any, fa arribar la flama de la reivindicació lingüística a Castelló de la Plana. Enguany, el Correllengua se celebra en homenatge als poetes Salvador Espriu i Vicent Andrés Estellés.

La cercavila eixirà de l’IES Sos Baynat a les 19h i recorrerà el centre de Castelló fins arribar a l’estàtua del rei Jaume I. A més, aquest any, Acció Cultural del País Valencià ha preparat una sèrie de propostes didàctiques per a infantil i per a primària, a més d’una auca dedicada a cada poeta. Les podeu descarregar en els següents enllaços.

Vicent Andrés Estellés: unitat didàctica d’infantil i unitat didàctica de primària.

Salvador Espriu: material d’infantil i material de primària.

Manifest d’Acció Cultural del País Valencià pel Correllengua 2013Un poeta ens encoratja: “Ara digueu: Ens mantindrem fidels per sempre més/ al servei d’aquest poble”. I l’altre poeta ens incita: “Assumiràs la veu d’un poble/ i serà la veu del teu poble/ i seràs, per a sempre, poble”. Salvador Espriu i Vicent Andrés Estellés, dos dels nostres més grans poetes del segle XX, dels quals commemorem ara el naixement, ens encoratgen, ens inciten, amb els seus versos, a aquesta fidelitat al nostre poble; i, amb ella, a la llengua que ens és pròpia i comuna a valencians, catalans i gent de les Illes.

Escoltant la seua veu, ratifiquem la clara aposta per la plena normalització del valencià en tots els àmbits de la vida pública i social. A l’ensenyament, sí, és clar, des de les escoles infantils a la universitat, passant per escoles i instituts, i malgrat tots els intents de desestabilitzar un ensenyament progressista i en valencià que tants anys ens ha costat de construir.

Però també en els mitjans de comunicació: volem un Canal 9 públic, de qualitat i en la nostra llengua, i volem també que es faça efectiu l’acord de reciprocitat entre Canal 9 i TV3, pel qual hem treballat tant. I diem sí al ple ús social de la nostra llengua al comerç, a les institucions, a la banca… i al ple reconeixement legal de la denominació acadèmica de “català”.

Volem ratificar, ara i ací, la nostra voluntat de continuar treballant de manera incansable per un País Valencià lingüísticament normal, en el qual les autoritats no siguen un entrebanc per a aquesta normalitat sinó, ben al contrari, un exemple i un impuls per al seu progrés lingüístic, cultural i nacional. I, en aquest sentit, volem deixar clar que qualsevol intent de fer retrocedir la nostra llengua, qualsevol intent de marginar-la o d’esquarterar-la ens trobarà ferms, al seu davant, deixant clara la nostra voluntat d’avançar fins a la plena normalitat que totes i tots desitgem.

Hem avançat gràcies a l’esforç de milers de valencians, però tenim encara molt de camí per recórrer. Se’ns obren moltes possibilitats durant els pròxims anys, però només el compromís de la societat, impulsat per associacions com ara Acció Cultural, ens permetrà assolir nous guanys a partir del bagatge que ens han deixat grans autors com són Estellés i Espriu.

A eixe futur de treball i d’esperança us convoquem.

Visca el País Valencià, visca el Correllengua!

Properes activitats
  • No hi ha novetats

Cicle de conferències Conferència Congrés Fira Jornada científica Activitats (322)
General (324)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Categories