L’EXPOSICIÓ “ENSENYAR VALENCIÀ EN TEMPS DIFÍCILS. CARLES SALVADOR I ENRIC MATALÍ” AL MUSEU D’ETNOLOGIA DE CASTELLÓ

El proper 8 d’abril a les 19:00 h al Museu d’Etnologia de Castelló tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Ensenyar valencià en temps difícils. Carles Salvador i Enric Matalí”, l’acte organitzat per l’Ajuntament de Castelló amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans, Escola Valenciana, Fundació Carles Salvador i la Fundació Huguet. L’exposició continuarà oberta fins al 30 d’abril, en horari de dilluns a dissabte d’11:00 h a 14:00 h i de 16:00 h a 20:00 h.

Després de les Normes de Castelló, una altra de les grans fites de la història de l’ensenyament i la normalització de la nostra llengua fou la creació el 1949 per Carles Salvador dels Cursos de Gramàtica Valenciana que s’aixoplugaren dins Lo Rat Penat. No estigué sol en aquesta aventura el bon mestre de Benassal, l’acompanyaren alguns dels integrants de la vella generació valencianista de 1930: Enric Soler i Godes, Ismael Rosselló, Josep Giner i Ricard Santmartí. No gaire després s’hi afegiren Francesc Ferrer Pastor, Vicent Sorribes, Vicent Ferrís i sobretot Enric Matalí, que es convertí en l’ànima i principal sostenidor d’aquesta iniciativa.

Aquelles classes orals i per correspondència constituïren la primera temptativa d’ensenyament en valencià durant la dictadura. S’iniciaren en plena postguerra amb la intenció de reprendre la tasca de desvetllament de la consciència nacional i ja en aquella època de repressió oferiren no sols l’oportunitat d’aprendre l’idioma, sinó de practicar l’excursionisme arreu del país, de conèixer-ne el patrimoni, d’obtenir una formació idiomàtica, cívica i patriòtica coherent. Significaren un lloc de trobada i llibertat enmig de l’erm immens del franquisme. El total d’alumnes que hi assistiren, entre 1949 i 1975, va ultrapassar els 12.000.

L’exposició consisteix en diversos plafons i una selecció de documents originals sobre els Cursos, entre els quals hi han llistes d’alumnat, del professorat, material didàctic i informació sobre les conferències de la cloenda dels Cursos i d’altres activitats culturals.

Properes activitats
  • No hi ha novetats

Cicle de conferències Conferència Congrés Fira Jornada científica Activitats (322)
General (324)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Categories