LA DELEGACIÓ DE L’IEC A CASTELLÓ COL·LABORA EN LA COMMEMORACIÓ DE LES NORMES DE CASTELLÓ

“CASTELLÓ BATEGA EN VALENCIÀ”, LEMA DELS ACTES COMMEMORATIUS DELS 84 ANYS DE LES NORMES DE CASTELLÓ.

Com cada any per aquestes dates, presentem els actes que la plataforma cívica Castelló per la Llengua hem organitzat per commemorar la signatura a la nostra ciutat de les Normes de Castelló, un 21 de desembre de fa 84 anys. L’acord de 1932 va marcar un abans i un després en la lluita per recuperar i modernitzar el valencià i per convertir-lo en l’element vertebrador d’una societat valenciana cohesionada i democràtica. És la voluntat, ben viva en el nostre poble, de viure plenament en valencià que ens ha dut a escollir com a lema de la commemoració “Castelló batega en valencià”.

facebook_capcaleranormes

A aquest lema hi hem afegit “5 anys d’estima, passió i moviment”. I és que enguany la commemoració és en clau de celebració: el desembre de 2011 convocàvem la primera mobilització unitària per reivindicar les Normes sota el paraigua de Castelló per la Llengua. En aquest cinc anys  hem aplegat a més de vint entitats de la ciutat; hem organitzat desenes d’activitats reinvindicatives i de visibilització de la cultura feta en valencià, que ne conjunt han mobilitzat desenes de milers de participants; i fins i tot hem assentat les bases per a la política lingüística de l’actual consistori municipal amb la Carta lingüística de la Ciutat.

Els actes centrals de la commemoració tindran lloc el dissabte 17 de desembre, per primera vegada a la Plaça Major de la nostra ciutat. La fira d’entitats per la llengua, a hores d’ara ben consolidada, es complementarà amb animació i tallers infantils, un taller de Botafocs, un taller i exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva i un acte commemoratiu dels 84 anys de les Normes de Castelló, conduït per la periodista Oriana Brunori. La jornada es clourà amb un dinar a la mateixa plaça i l’actuació de Miquel Gil.

Abans d’això, però, s’hauran succeït cinc activitats que tenen per objectiu reflexionar sobre la història i l’estat actual de la nostra llengua, i posar sobre la taula diferents iniciatives tant per a promoure l’ús social del valencià com per a protegir els drets lingüístics dels seus parlants.

Obriran foc les activitats convocades per entitats que formen part de la nostra plataforma. Dimecres 29 de novembre i dijous 1 de desembre tindran lloc les “Jornades sobre la llengua, Cultura i Identitat Valencianes” organitzades pel Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC-UJI) a la mateixa universitat.

cartell_difusions

El mateix dijous 1 de desembre, a les 19h a la Llotja del Cànem, el sociòleg i professor de la Universitat de València Francesc J.  Hernàndez i Dobon presentarà el seu nou llibre El tio Canya ha mort. Notes la mecànica sociolingüística del valencià (Fundació Nexe, 2016),  Avel·lí Flors-Mas (doctorand en sociolingüística i membre de Castelló per la Llengua), presentarà i moderarà l’acte, organitzat conjuntament per l’ACV Tirant, la Fundació Nexe i Castelló per la Llengua.

demos9_cs

Acció Cultural del País Valencià pendrà  el relleu dissabte 10 de desembre amb la ruta urbana “Escenaris de la llengua. Castelló, segle XX”, que ens proposa una passejada pels principals escenaris de la història del valencià durant el segle XX a la ciutat de Castelló, i que eixirà a les 11 h des de la Glorieta del Carrer de la Trinitat.

Els actes previs es clouran amb dues taules redones organitzades per Castelló per la Llengua dimarts 13 i dijous 15 de desembre a la Sala d’actes de la Casa dels Caragols. Amb la primera volem convidar el conjunt de la societat a una reflexió sobre si és possible viure amb plenitud al País Valencià sense parlar valencià. La taula acollirà els  testimonis de Tània Baños (Alcaldessa de la Vall d’Uixó), Dariana Groza (Coordinadora del Voluntariat pel Valencià d’Escola Valenciana) i Benjamín Escriche (Alcalde de Soneja), presentarà i moderarà Toni Vizcarro (membre de Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, Escola Valenciana i de Castelló per la Llengua).

normes_banner01_taula

La segona s’adreça a una qüestió cabdal en les polítiques públiques sobre les llengües: la protecció dels drets dels ciutadans a fer servir la seua llengua en les relacions amb l’administració pública. Teòricament protegits per l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’ús i ensenyament del valencià, el cert és que cada any es documenten casos de discriminació lingüística i molts de nosaltres estem acostumats a haver de canviar de llengua en les nostres relacions amb els poders públics. Considerem necessari posar sobre la taula un debat social sobre la competència lingüística en la funció pública, al qual hem convidat Ferran Puchades (Secretari Autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Generalitat Valenciana), Jaume Garcia (tècnic de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Castelló de la Plana) i Toni Gisbert (coordinador d’Acció Cultural del País Valencià). L’acte el presentarà i moderarà Maria Nebot, membre de Castelló per la Llengua.

normes_banner02_taula

Emplacem el conjunt de la societat castellonenca i valenciana a participar dels actes: entre tots i totes aconseguirem que Castelló continue, un desembre més, Bategant en valencià. Us hi esperem!

                                                                                                                              CASTELLÓ PER LA LLENGUA

Podeu consultar-ne la programació ací.

Properes activitats
  • No hi ha novetats

Cicle de conferències Conferència Congrés Fira Jornada científica Activitats (322)
General (324)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Categories