79è aniversari de les Normes de Castelló «Per una escola valenciana, pública i de qualitat!»

El 21 de desembre de 1932 personalitats del món de la cultura i de la política valencianista s’aplegaven a Castelló de la Plana, convocats per la Societat Castellonenca de Cultura, per donar suport a les «Normes ortogràfiques de Castelló», que suposaven l’assumpció, amb lleus adaptacions, de la normativa ortogràfica de l’Institut d’Estudis Catalans. L’objectiu d’aquest acord, a banda d’acabar amb el desgavell ortogràfic preexistent, era eminentment polític: es partia de la convicció que sense una llengua normalitzada era impossible fer arrelar un projecte de país creïble.

En consonància amb aquest fet, les Normes no només s’han vindicat com a símbol de la unitat de la llengua que compartim els qui vivim a banda i banda del riu Sénia: també han esdevingut emblema de l’aposta ferma i decidida per la normalitat de la llengua i la dignificació del poble que la parla. I com cada any, la societat castellonenca en recupera la memòria i n’assumeix el testimoni tot impulsant actes de defensa de la llengua en commemoració de les Normes.

Enguany, la plataforma de recent creació Castelló per la llengua, que aglutina diverses entitats polítiques, sindicals i cíviques de la Plana en defensa de la normalització del català a les nostres comarques, ha organitzat tot un seguit d’activitats que es duran a terme durant les properes setmanes i que culminaran, el 17 de desembre, amb la manifestació anual en commemoració de la signatura de les Normes. En aquesta ocasió, recorrerà els carrers de la ciutat sota el lema «Per una escola valenciana, pública i de qualitat». El programa previst inclou actes tan variats com conferències, passis de vídeo, excursions o dinars populars. Des d’ací en destaquem la participació d’Isidor Marí, President de la Secció Filològica de l’IEC, amb la conferència “2011, l’any de la paraula viva”, i de Vicent Pitarch, membre de la mateixa Secció i Delegat a Castelló de la Plana, que parlarà sobre “Les Normes de Castelló en la perspectiva dels 80 anys”.

Podeu consultar-ne el programa complet a:

http://castelloperlallengua.blogspot.com/p/programa.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Properes activitats
  • No hi ha novetats

Cicle de conferències Conferència Congrés Fira Jornada científica Activitats (322)
General (324)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Categories