88é ANIVERSARI DE LES NORMES DE CASTELLÓ

Sota el lema Desconfina el valencià s’ha commemorat enguany el 88 aniversari de les Normes de Castelló. La pandèmia global no ha d’aturar la defensa i la promoció del valencià com a llengua comuna i punt de trobada de la societat valenciana, i per això, Castelló per la Llengua afronta la commemoració convidant a les valencianes i els valencians a “desconfinar el valencià”

El 26 de setembre al Grau de Castelló es va donar el tret d’inici dels actes commemoratius del 88 aniversari de les Normes de Castelló. Actes organitzats des del 2011 per la plataforma unitària Castelló per la Llengua. Aquest any, a diferència dels darrers, s’han organitzat uns actes marcats per una situació anòmala a causa de la pandèmia ocasionada per la Covid-19. Malgrat tot, van decidir tirar endavant els actes commemoratius, amb la necessitat de reduir aforaments i replantejar el format dels actes.

L’acte del Grau  s’inicià amb una passejada pel Grau antic a càrrec de l’Associació Cultural La Barraca. Amb el format “vermut literari”, l’escriptor Martí Domínguez va presentar la seua darrera novel·la L’esperit del temps, guanyadora del Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any 2019. Els Dimonis Botafocs van exhibir el seu ball i amb el grup musical Tenda va concloure el primer dels actes commemoratius.

Vila-real a la Plana Baixa va ser la segona destinació de la sèrie d’activitats reivindicatives i festives. El 3 d’octubre va començar la jornada amb una mostra de cultura popular amb la participació del grup de dolçainers i tabaleters El Trull i de la Colla Gegantera de Vila-real, a continuació es va fer el lliurament dels Premis Maig-Memorial Pasqual Batalla, un parlament commemoratiu de les Normes a càrrec de la representant de l’Institut d’Estudis Catalans i un concert del grup musical Vienna va cloure la jornada que per primera vegada es feia fora de la ciutat de Castelló.

L’acte del 21 de novembre que en principi estava programat a la plaça Pintor Sorolla, va haver de ser traslladat al Teatre del Raval. Al teatre va ser impossible fer l’exhibició de La Conlloga-Muixeranga de Castelló, però si es va gaudir de la presentació del llibre La mirada de vidre a càrrec de la seua autora, Anna Moner i de l’actuació musical del grup Novembre Elèctric.

L’acte principal de la commemoració dels vuitanta-vuit anys de les Normes de Castelló sempre celebrat al carrer de manera festiva i reivindicativa amb la participació de la societat castellonenca i d’altres territoris amb els quals compartim llengua i cultura, enguany va tindre lloc el dissabte, 12 de desembre al Centre Cultural La Bohèmia. La jornada s’inicià amb els parlaments commemoratius per part de Vicent Pitarch, delegat a Castelló de la Plana de l’Institut d’Estudis Catalans, Francesc Mezquita, regidor de Normalització Lingüística a l’Ajuntament de Castelló. Ernest Blanch, secretari Provincial del PSPV i Maria Nebot, presidenta de  Castelló per la Llengua. Josep Maria Ripollés, membre de la plataforma va ser l’encarregat de llegir un text reivindicant la Plaça Major de la ciutat com a espai natural per a la celebració d’aquests actes. Tot seguit, el grup musical La Fúmiga va posar el toc festiu a la jornada.

 

 

 

 

Properes activitats
  • No hi ha novetats

Cicle de conferències Conferència Congrés Fira Jornada científica Activitats (322)
General (324)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Categories