Crònica de la conferència de Vicent Pitarch a l’Espai l’Onada de Benicarló

Passat dimecres 28, el cicle de conferències “El llibre, un plaer” va celebrar la seua segona trobada. Sota el títol “Les Normes de Castelló fan 80 anys”Vicent Pitarch hi va parlar al voltant d’aquesta fita històrica de la llengua pròpia. El filòleg, sociolingüista i escriptor de Vila-real va divulgar alguns dels precedents, com les normes de l’Institut d’Estudis Catalans de 1913, el llibre “La llengua valenciana” de Lluis Revest i la Crida de la Taula de les Lletres Valencianes, ambdòs al 1930, qui hi acaba desembocant en la signatura, el 21 de desembre de 1932, a la Casa Matutano de Castelló de la Plana, de les Bases o Normes, les quals suposen la codificació de la llengua a València i clouen tot aquest procés de normalització.

Pitarch va apuntar que les Normes del 32 “són una de les obres més trascendentals que ha fet la societat valenciana en tot el segle XX“, i les uneix a altres fites que van tindre lloc el mateix anys a altres indrets del territori catalanoparlant, com ara el Diccionari de Pompeu Fabra, la caiguda de les darreres resistències a la seua normativa, o la mort de Mossén Antoni M. Alcover, que fa que les Illes també hi adopten les regles fabrianes.

A més a més, també s’hi va posar sobre la taula alguns dels protagonistes de la fita, començant per la Societat Castellonenca de Cultura. Vicent Pitarch va fer cinc cèntims de personatges com ara Salvador Guinot, Adolf Pizcueta, Enric Soler i Godes, Àngel Sànchez Gozalbo, Carles Salvador, etc. Hi va destacar a més a més, la presència de dos signataris de les Normes provinents del Baix Maestrat, el vinarossenc Almela i Vives i el cerverí Sorlí Ballester.

“Viatge al país de Tombatossals”

Finalment, i entroncant amb la tradició lingüística i literària del Castelló dels anys 30, Vicent Pitarch va presentar el llibre Viatge al País de Tombatossals, una adaptació lliure i il·lustrada del clàssic Tombatossals de Josep Pascual Tirado, publicat el 1930 i que ha esdevingut un símbol de la capital de la Plana.

L’objectiu de l’obra, que ha comptat amb dibuixos de Joan Montañés, Xipell, és introduir el mite de Tombatossals en els nous lectors, especialment a les aules, per tal que la contalla de Tirado (de qui enguany es compleix el 75è aniversari de la seua mort) es trameta i es gaudisca de generació en generació.

“El llibre, un plaer” a l’Espai Onada

La conferència de Vicent Pitarch va estrenar l’Espai Onada, un punt de trobada cultural que s’ubica a la Plaça de l’Ajuntament, 3-5 de Benicarló, i que acollirà diversos esdeveniments i actes culturals i literaris en les properes dates, entre d’elles, la propera cita del cicle “El llibre, un plaer”, dedicada a El Pont Cooperativa d’Escriptors de les Comarques Castellonenques i la seua obra col·lectiva Un pont sobre el meridià.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Properes activitats
  • No hi ha novetats

Cicle de conferències Conferència Congrés Fira Jornada científica Activitats (322)
General (324)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.

Categories